Конкурсните кампании очертаха две основни посоки:  отговорност към Планетата Земя, заплашена

...
Конкурсните кампании очертаха две основни посоки:  отговорност към Планетата Земя, заплашена
Коментари Харесай

BAAwards 2019: Един въпрос, четири отговора

Конкурсните акции обрисуваха две съществени направления:  отговорност към Планетата Земя, застрашена от човешката активност и към  нашата родна земя, застрашена от обезлюдяване. Какво могат да направят  маркетинга и връзките против тези закани?

Това е въпросът ни към представителите на FOX NETWORKS GROUP BULGARIA, TELUS International Europe и информационните агенции B+RED и Маккан София ООД.

Милена Филчева, Маркетинг и ПР шеф Балкани,  Fox Networks Group

Целта на „ Планета или пластмаса? “ в международен мащаб е да осведоми и да предизвика дейности, с цел да предотврати попадането на 1 милиард пластмасови предмети в Океана. Доста амбициозна цел, нали? И в действителност, главният запас за нейното реализиране е връзката. 

Като медиен бранд National Geographic споделя истории, работи с откриватели и учени, с цел да трансформира гледни точки, да образова, да дава искра за нови хрумвания. В същото време сдружението National Geographic Partners, от което телевизионният канал е част, отделя 27% от постъпленията си за планове в региона на науката и опазването на околната среда.

Така, зад идеята стои освен информационна акция, а истински ангажимент на бизнеса. В допълнение, с ограничението на пластмасата за еднократна приложимост се ангажираха съвсем всички сътрудници – в офиса и в домовете си.  

Убедена съм, че когато желанията и декларираната съпричастност се трансфорат в действителни дейности, казусът ще се ограничи.  

У нас, в България, единствено след броени месеци връзка, (септември 2018 година до април 2019 г.)  79% от интернет потребителите сред 15 и 54 години към този момент бяха чули или добре познаваха „ Планета или пластмаса? “ (според изследване на социологическа организация Tаlk). 92% декларират, че са загрижени за замърсяването с пластмаса, а 81% – че се пробват да лимитират използването й.

Тази година ще продължим връзката и напъните си и се надявам да намерим метод да измерим до каква степен желанията са се трансформирали в дейности.  

За постигнатото до тук бих желала да благодаря на Магдалена Малеева и Юлиан Вергов, които станаха посланици на концепцията, на Спортен клуб „ Бегач “, който провежда Plastic-Free Run край Панчарево, на WIND2WIN, с които чистихме плажа на Ропотамо, на екологично съдружие „ За земята ” и Greenpeace и на всички медии и бизнеси, които ни партнираха. 

 

Захарина Вецева, Старши управител корпоративни връзки и КСО –  TELUS  International  Europe

Гордеем се, че TELUS International Europe е освен водещ шеф в аутсорсинг промишлеността, само че и водач в областта на корпоративната обществена отговорност. Наша съществена философия е да „ даваме там където живеем “ – под този надпис през 2018 година засадихме над 12 000 дръвчета с грижа за нашата планета. В тази самодейност ангажирахме над 800 от нашите чиновници, които участваха в споделената идея за запазване на околната среда. 

Кампанията с която тази година бяхме отличени на BAAwards  е обвързвана с друга значима тематика в нашето общество – младежката претовареност. Страната ни е на едно от последните места по младежка претовареност в Европейски Съюз, а в това време бизнесът изпитва сериозен дефицит на млади квалифицирани фрагменти. За да решим този проблем, дружно с нашата организация Proximity Sofia/BBDO Group създадохме акцията „ Твоята първа работа има значение “, която целеше да промени настройките на младежи и родители по отношение на първата претовареност. Постигнахме необятен отзив и започнахме публичен разговор по тематиката. Създадохме наличие на понятен език както за младежи, по този начин и за родители. 

Независимо от казуса, маркетинг и връзките постоянно могат да спомагат за неговото решение. Те са тук, с цел да осведомят необятната общност, да вземем за пример да показват новите благоприятни условия за започване на първа работа или това по какъв начин да живеем с по-малко боклуци. Решения, които всеки от нас взема на база наличната информация, а връзките са тук, с цел да ни я дават. 

 

Пламена Стефанова, Директор обслужване клиенти - организация B+RED 

Маркетинг и информационните акции основават трендовете – на световно и на локално равнище. Ето за какво отговорността на посланията, които насочваме към аудиторията ни, е голяма. Забелязва се позитивна наклонност фирмите да „ прегръщат “ повече начинания, които са насочени към по-устойчиви решения. Не единствено информационно, само че и на равнище произвеждане, бизнесът става все по-отговорен към въздействието, което оказва на околната среда. И това ще продължи да се развива и надгражда в бъдеще.

Все повече в бизнеса навлизат и така наречен екоиновации и това е евентуално забавно наличие, което може да се интегрира и в маркетинг и информационните акции, с цел да ангажираме по-силно таргет аудиторията и обществеността като цяло. 

Относно опасността от обезлюдяване на цели райони в България – по-скоро би трябвало да се насочим към създаване на напълно нови стратегически акции, които да бъдат инициирани не толкоз от бизнеса, колкото от самата страна и съответните общини. Тези проблеми не се вземат решение с акции, а с съответни ограничения на локално равнище, които през акции да бъдат комуникирани към хората. С други думи – страната прави крачка и чак тогава бизнесът стартира да я следва.

 

 

Десислава Олованова, Управляващ шеф на организация - Маккан София ООД

81% от хората по света през днешния ден имат вяра, че марките имат силата да създадат света по-добро място за живеене. 72% биха желали марките да играят по-голяма роля в обществото. Също по този начин 72% от хората по света считат, че световните институции като Световна Банка и Обединените Нации не схващат задоволително действителните потребности на техните страни. Данните са от изследване в над 140 страни на McCann Truth Central за 2018. За първи път в историята рекламодателите и консуматорите са в обстановка да се възползват от причина, която може да направи разговорът сред тях същински. Глобалните марки към този момент са позиционирани в съзнанието на хората като институции, на които може да се има доверие и които, с помощта на своите правила и полезности, са вероятен катализатор на позитивни промени в обществата. Брандовете се употребяват с доста по-голямо доверие от политиците. Те имат и още нещо - информационна мощ и принадлежности. Много постоянно познават локалните проблеми на общество и общности и с помощта на това могат да бъдат техни покровители. Всички тези предпоставки демонстрират, че маркетинга и връзките могат да създадат доста в посока на смяна на света и хората и да са мотор на обществено отговорно държание. Глобалните марки по света осъзнаха тази голяма информационна мощ и преимущество и съвсем няма акция тази година, която да е спечелила огромен интернационален фестивал и да не ориентирана към решаването на съответен световен или районен проблем. Статистиката демонстрира, че точно тези акции са и най-ефективните акции за годината.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР